No i czas tak zleciał że mamy prawie środek lata - a przynajmniej wakacji. Wszystko wokół bujnie rośnie - zwłaszcza że ciepło i mokro.
Papryczki chili numex big jim.
Adansonia digitata - baobab afrykański w hydroponice.
Albicja julibrissin w gruncie
Albicja saman. Rada dla wszystkich - albicji nie trzymać w domu - od razu opadną liście. Próbowałem kilka razy. Szklarnia albo pod gołym niebem.
Anturium:
Baobab afrykański w szklarni:
Delonix regia - płomień afryki.
Eukaliptus cytrynowy
Eukaliptus śnieżny
Eukaliptus gunni
Kostrzewa sina
Kuflik
Mango
Eukaliptus śnieżny, mango, washingtonia robusta na tle pomidorów
Paulownia - nie rośnie ponieważ gleba jest nieodpowiednia.
Bulwa rośliny-żłówia. Już tworzą się spekania :)
Rzut na szklarnię:)
Washingtonia robusta z nasion - tegoroczna.
Costoluto fiorentino
Pomidory koktajlowe w tunelu:
Bawole serce - mój olbrzym:
Płomień Afryki- miłość ma.... Mam nasiona, przywiezione w strąku. Jeden strąk juz zlikwidowałam i mam 12 nasion. Twarde jak .holera ;) I tak główkuję, jak je wysiać? Czym zeskaryfikować? Poradzisz?
OdpowiedzUsuńSkaryfikować delikatnie, potem moczyć całą noc w letniej wodzie i dwa trzy dni i masz roślinkę;)
UsuńAle czym skaryfikować? Próbowałam papierem ściernym i nic :/ I jeszcze jedno, czy nie trzeba ich wcześniej stratyfikować (w lodówce)? Jakiej ziemi najlepiej użyć? Sorry za pytania, ale ja jestem dopiero początkująca, więc Ty i Twój blog jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy :)
UsuńMam jeszcze 3-letnią wanilię; na razie nie kwitnie. I kilka prób uzyskania daktylowca z nasion, własnoręcznie zerwanych- wyrósł mi jedynie jeden okaz :/
Jeszcze jedno- jak na dzisiaj wygląda sprawa z Twoim płomieniem Afryki? Tzn. jak przeżywa zimowanie i czy szybko rośnie? Są z nim jakieś kłopoty?
UsuńJa skaryfikuję nacinając delikatnie skalpelem . Robię kilka nacięć - trzeba z wyczuciem. Jak później namoczysz to nasionko zacznie puchnąć kiedy wilgoć dostanie się do zarodka. Niekiedy też piłuje pilnikiem do paznokci - zależy jakie nasiona. Delonix Regia jak natniesz skalpelem czy jakąś żyletką i namoczysz to moment napuchnie bo ma twardą skorupke ale cienką (trudniej np. z baobabem). A Płomień Afryki zobacz na nowych postach ;)
Usuń